Meisje Kenia


Op reis


Het is nog niet zo eenvoudig om los te komen. En dan heb ik het niet over loskomen van de grond. Dat lukt met een vliegtuig meestal heel aardig. Ik heb het over de voorbereiding om voor een langere periode op reis te gaan. Los komen van het vertrouwde leven thuis.


Huis en haard achterlaten is makkelijk. Het huis is mogelijk verkocht en de haard is al lang geleden uit gebruik geraakt. Lastiger is het je geliefde familie en vrienden achter te laten. Het lijkt ook wel of het telkens zwaarder wordt. Nog een reis en ik vermoed dat je snel kijkt naar meer dan 1.000 kilo afscheid. Inderdaad, dat valt zelden licht.


Mijn koffer – want de rugzak is van gisteren – weegt 21,3 kilo. Ik ga je op de hoogte houden of zo’n koffer op trolleys werkelijk handiger is. Opvallend is wel dat er veel in past. En hier geldt ook: hoe meer je kunt meeslepen, hoe meer je dat ook doet. Travel light is in geen velden of wegen te bekennen.


Natuurlijk zou ik me kunnen afvragen of ik naast tandpasta ook een halve fles mondwater mee zou moeten slepen. Op het moment van inpakken leek me dat in ieder geval zinvol.


Donker Afrika oefende al langer een magische aantrekkingskracht op me uit. Vandaar Kenia om mee te starten. Ik ben er net en kan er nog niet veel zinnigs over vertellen.