Wieltjes-wallah, kofferwieltje, Madurai, India


Koffer update 2.0


Het ging even niet goed met de koffer. Na ruim twee maanden heen en weer gesleept te zijn heeft één wieltje de geest gegeven. Ik was er al bang voor. Die wieltjes zijn niet voor een marathonsessie geschikt. Gelukkig is de rits stil going strong.


Een klein week geleden gebeurde het. Ik was goed en wel ingecheckt in mijn hotel, wil de koffer openen… En zie plotseling dat er een kogeltje uit de lager van het linkerwieltje komt rollen. Argh. Dat is niet best.


Volgens de wet van Bartje is een wieltje stuk als ie stuk is. Er moest dus iets ondernomen worden. Mijn idee: een nieuw wiel kopen of het oude wiel (laten) repareren.


Vandaag naar een wiel-wallah. Een man die in India een beroep uitoefent heet wallah. De groenteboer dus groente-wallah, de schoenmaker de schoen-wallah enz. Bij de wiel-wallah liep het tegen de verwachting in niet geheel op rolletjes. Hij heeft niet exact het juiste maat wieltje. Bovendien kon hij me niet helpen het gepopnagelde oude koffer-wiel te verwijderen.


Ook een stom idee om een wiel te popnagelen ipv gewoon te schroeven. De wieltjes zijn de achilleshiel van de koffer op wieltjes. Daarom zouden ze eenvoudig te vervangen moeten zijn. Vooral niet popnagelen. Nu ik toch aan het zeuren ben. Heren of dames koffer-op-wieltjes ontwerpers, nog één tip: de wieltjes kunnen niet groot genoeg zijn!


We dwalen af. De wiel-wallah heeft me verwezen naar zijn overbuurman de boor-wallah. (Zie inzet foto). Met geduld van beide kanten kwam het gepopnagelde wiel, na een dappere strijd te hebben geleverd, los. De boor-wallah heeft de popnagel uitgeboord.


Ondertussen had zich al het nodig publiek om ons heen verzameld. Gebeurt ook niet alle dagen dat een maffe Hollander met een wieltje langskomt.


Bij de wiel-wallah heb ik gekozen voor een wit wieltje met stalen binnenas. Hij had ook een oranje wieltje in de aanbieding. Ik heb meteen een wielboutje gekocht voor het andere wieltje aan mijn koffer. Ik vermoed dat ook dat wieltje eerdaags zijn werk opgeeft.


Deze hele operatie heeft me twee uur en 80 Rupees (1,33 euro) gekost. Een eerste testrit door mijn hotelkamer is veel belovend.