Marktkoopvrouw in Otavalo, Ecuador

Bobbel


Otavalo in het uiterste noorden van Ecuador staat bekend om zijn dagelijkse markt. Behalve groente en fruit zijn er speciaal voor de toeristen ook allerlei spullen als sieraden, kleding en wandkleden te koop. Op de markt was vroeger de gulden een daalder waard, tenminste als je de reclame van destijds geloofde.


In Ecuador gaat dat niet op. Hier geen guldens of daalders. Het is de Amerikaanse dollar wat de klok slaat. Sinds 30 maart 2001 is de dollar het enige officiële betaalmiddel in Ecuador. Daarvoor was de Ecuadoraanse Sucre het wettig betaalmiddel. (In de tijd van de Spaanse overheerser, eeuwen terug, was het trouwens de Peso.)


Voor de reiziger is het handig dat er de dollar is, tenminste dat zou je denken. Het punt is echter dat er nauwelijks wisselgeld is. Een biljet van 20 dollar wordt als groot geld gezien – je wordt fronzend aangekeken – en met 50 dollar hoef je niet aan te komen. Het is daarom zaak dat je veel muntgeld in je portemonnee hebt zitten. Vandaar dus die bobbel in de broekzak…