Ayahuasca hallucinatie

Ayahuasca, een jaar geleden had ik er nog nooit van gehoord…

Als ik Silvie niet had leren kennen dan had ik er vandaag waarschijnlijk nog niet van gehoord: ik heb het over ayahuasca. Het is een concentraat getrokken als een thee van de lianensoort Banisteriopsis caapi, (zeg dat maar eens drie keer zonder te stotteren) een plant dat in de Amazone voorkomt. Het drinken van de thee zorgt voor een intense psychedelische trip. 

Silvie was hartstochtelijk van plan om met Ayahuasca kennis te maken als ze ooit in de Amazone zou komen. Na haar verhalen ben ik me er in gaan verdiepen en zelfs toen kon ik me er niet veel bij voorstellen. 

Ik lees op Wikipedia dat Ayahuasca sinds mensenheugenis genuttigd wordt door diverse stammen in het Amazoneregenwoud als een ritueel gebruikt voor reiniging, genezing, voorspelling en toverij. Mmm, what? 

Nu ben ik belangstellend aangelegd – dat klinkt beter dan ‘super nieuwsgierig’ – vandaar dat ik me heb weten over te halen om me in te schrijven voor een 10 daagse, met 4 ceremonies, Ayahuasca retreat. Volgens Silvie zijn we in goede handen bij de Ayahuaca retreat van Feather Crown niet ver van de plaats Tena in de Amazone van Ecuador.

Het wordt gerund door de Czech Jan Simek die zelf jaren lange ervaring heeft met Ayahuaca. Hij heeft zijn kennis opgedaan bij verschillende sjamanen in Ecuador en Peru. Naar eigen zeggen heeft Jan al 500 keer Ayahuasca gedronken. Dat ga ik hem niet na doen, dat vertel ik nu al.

Silvie heeft uitgebreid met hem gecorrespondeerd en veel vertrouwen in zijn Ayahuasca retreat. Vandaar.

Ayahuasca wordt in Tena op elke straathoek aangeboden bij de reisbureaus, maar voor een goede ervaring heb je meerdere ceremonies nodig en vergt het een degelijke voorbereiding. De voorbereiding heeft te maken met het dieet wat je dient te volgen en het celibaat. Jawel…

Het dieet is redelijk streng: geen zout of suiker, geen zuivel producten -ook geen vlees en matig met kruiden. Het celibaat spreekt voor zichzelf: geen sex in welke vorm dan ook. De voorbereiding beginnen een week voor de eerste Ayahuasca ceremonie en je wordt geacht het vol te houden tot 12 dagen na de laatste ceremonie. Uhm, slik. 

Zoals je ziet: Ayahuasca is er niet voor de lol en dan heb ik het nog niet over de ceremonies zelf. Daar kom zo nog op.

De Ayahuasca retreat van Feather Crown ligt op een uur rijden van Tena. Ons onderkomen zijn spartaanse bungalows (of lodges) aan de Arajuno rivier. De toegang tot de lodges is per boot. Het is een prachtige setting, omgeven door diepe jungle. Uiteraard is er geen internet of mobiele telefoonontvangst. Rust, veel rust dat wel.

Feather Crown Retreat

De bungalows bij Feather Crown Retreat


Arajuno rivier

Uitzicht op de Arajuno rivier

Onze groep bestaat uit twaalf personen van heel diverse afkomst. Een veteraan uit Bosnië, een airconditioner monteur uit de VS, twee psychiatrische begeleiders uit Nederland, een sextherapeut uit Duitsland, een radio presentatrice uit de VS en een vitale pensionado uit de VS die al overal heeft gewoond. Volgens mij ben ik dan nog niet compleet maar you got the picture. Een bont gezelschap.

De eerste dag maken we kennis met elkaar en in ochtend van de tweede dag bereiden we de Ayahuasca voor. We zitten met zijn allen op de grond op een groot zwart plastic zeil. Ieder van ons krijgt een stapeltje gedroogde stammetjes van de liaan waaruit later de Ayahuasca wordt getrokken. We schrapen de schil van de liaan en onze Sjamaan Don Ramon, die ongemerkt is aangeschoven, slaat de stammetje tot fijne draderige slierten. Het doet mij denken aan zouthout.

Na een goede drie uur zijn alle stammetjes geschild en tot pulp geslagen. Don Ramon vult vervolgens een reusachtige soeppan -van ik denk wel 60 liter met de pulp. Hij bouwt het op in verschillende lagen met telkens een laag bladeren ertussen. Helaas weet ik niet meer de naam van de plant van deze bladeren. De bladeren zouden een regulerend effect op de Ayahuasca hebben.

Het voorbereiden van de Ayahuasca

Het voorbereiden van de Ayahuasca


Don Ramon

Sjamaan Don Ramon

Voor elke ceremonie vindt in de middag een ritueel bad plaats. Don Ramon spoelt lauw warm kruiden water over ons heen wat opmerkelijk verfrissend is.

De eerste ceremonie is die avond. Vlak aan de rivier is een grote tent gebouwd van zwart plastic zeil. Het zwarte plastic was kennelijk in de uitverkoop. Het blijkt prima waterdicht. Dat wel.  

Er liggen twaalf matrassen klaar, hier gaat het gebeuren. aan het einde staat een soort altar voor onze sjamaan Don Ramon. Naast Don Ramon zijn Jan en twee assistenten Diego en Omar aanwezig. Assistentie blijkt nodig voor onder andere de gang naar het toilet. Ik zal je de details besparen. 

Naast de matrassen liggen lege afwasteiltjes. Die krijgen een functie kan ik je melden.

Om goed 21.00 uur heeft ieder van de groep een plekje gevonden en zich comfy gemaakt op een matras. Naast het licht van twee kaarsen bij het altar is het stikdonker in de tent. Om ons heen horen we jungle geluiden en op de achtergrond ruist de rivier. Dit heeft wel wat. 

De ceremonie tent

Onze tent voor de Ayahuasca ceremonie

Als voorbereiding op de shot Ayahuasca heeft Don Ramon voor ieder van ons een paar druppels jus van tabak. We snuiven het op. Dit maakt je meer toegankelijk voor de Ayahuasca. Het is smerig, niet gewoon.

Tien minuten later worden we één voor één bij Don Ramon geroepen. In het schemerdonker zie ik hem zitten met een vedertooi op en pijp in de mond. Voor mij staat een groot cocktail glas half gevuld met het Ayahuasca medicijn. Het is donkerbruin van kleur en smaakt – hoe zou ik het zeggen – aarde achtig en bitter. Vies ja, maar minder vies dan ik had verwacht. Ik drink het in één teug op en ga terug naar mijn matras.

Geen idee wat me te wachten staat. Het eerste half uur nog niets. Dan na goed drie kwartier, denk ik, kickt het in. Een vreemd gezoem komt op in mijn hoofd. Ik begin lichtpuntjes te zien en dat terwijl mijn ogen dicht zijn. Weldra worden het sterren. Alles lijkt te smelten. Zie ik nou een pretpark die vloeibaar wordt?

De Ayahuasca liaan tot pulp geslagen

De pulp van de Ayahuasca liaan

De geluiden van de jungle dringen zich op. Naast mij groeit plotseling een boom tot aan de blauwe hemel. Sterren en nog meer sterren. Je bent ondertussen ook volledig bij bewustzijn. Naast mij gaan mensen over de nek. Zie daar het afwasteiltje:) Bij mij borrelt het ook in de buik. Ik ben misselijk maar kan niet overgeven. Don Ramon fluit een lied dat zich met mijn trip gaat bemoeien. Het is eng en toch ook helemaal niet.

Een Ayahuasca trip houdt doorgaans een uur of 3 aan. Hoewel het af en toe ook flink langer kan duren. Na twee uur onderweg te zijn wordt ik bij Don Ramon geroepen voor de limpia ofwel de rituele reiniging. Hij zuigt aan mijn hoofd – het voelt alsof hij er iets uitzuigt – blaast rook en parfum over me heen. Het voelt bevrijdend. Lopen gaat trouwens niet makkelijk. Gelukkig ondersteunen Omar en Diego mij.

Langzaam kom ik weer op aarde. Ik lig tot de ochtend in de tent. Ieder om mij heen is al verdwenen. Ik heb slecht geslapen en ben moe maar heel voldaan.

De dagen vergaan traag. We onderhouden ons met verhalen over wat we gezien hebben bij de Ayahuasca. Voor sommige is het een ware nachtmerrie, anderen waaronder ikzelf zien sprookjesfiguren en veel sterren. Het lijkt levensecht deze hallucinaties. 

Mijn tweede ceremonie was niet leuk. Ik had het gevoel dat ik een druppel te veel Ayahuasca had gedronken omdat Don Ramon iets meer dan een half glaasje had ingevuld voor mij. Ik zag draaikolken, vuur en zwarte gaten. Het afwasteiltje lag er deze keer niet voor niets. Ik ben zooooo over mijn nek gegaan. Dacht nog: ‘waarom doe ik dit?’

De derde ceremonie was rustiger. We raken meer vertrouwd met de Ayahuasca. Hoewel niet iedereen deze avond van de partij is. Sommigen hebben genoeg gezien. 

Het zeven van de Ayahuasca thee

Het zeven van de Ayahuasca thee

Ik had een prachtige reis. Mooie dingen gezien hoewel lastig te beschrijven, maar heel mooi. Misschien daarom of uit pure nieuwsgierigheid een tweede shot gevraagd. Ai, Ai, dat had ik beter niet kunnen doen. Ik voelde me alleen maar beroerd en zag verder niets, nada.

De dag erop lag ik voor pampus. Beetje in de hangmat gedommeld. Ook weinig gegeten. Door het dieet wat we ondertussen al 14 dagen volgen is mijn welvaartsbuikje ook verdwenen. Handig. Goed dieet dat Ayahuasca. Iedereen is wel een paar kilo kwijt. Komt misschien ook omdat we het avondeten overslaan voorafgaande aan een Ayahuasca ceremonie.

Tenslotte de laatste en de vierde ceremonie. Iedereen op één persoon na deed mee aan de laatste ceremonie. Deze ceremonie verliep het rustigst. Minder mensen gaven over of moesten nodig naar het toilet. Ik heb me ook goed gehouden. Helaas kan ik geen scherp beeld meer fekenen van de laatste reis met Ayahuasca. Kleuren, licht en een Anaconda -de reusachtige slang die veel voorkomt bij de hallucinaties- heb ik vast gezien. Het was goed zo.

Na tien dagen voelt het als een intense detox ervaring. Alsof ik van binnen en buiten ben gereinigd. Met de Sjamaan Don Ramon heb ik een bijzondere band gekregen. Hij heeft werkelijk iets magisch over zich. Ik heb een paar prachtige dingen gezien en ook minder mooie zaken. Een onwaarschijnlijke en onvergetelijke ervaring. Natuurlijk heeft dat alles ook te maken met de setting zo diep in de jungle. Het was heerlijk, maar het is niet iets voor de faint of heart…