Veel dames in Pyjama's

What about the pyjamas?


Over Cambodja valt veel te vertellen. Over de verschrikking van het rode Khmer regime van Pol Pot, slechts enkele decennia geleden of over het andere uiterste de fantastische ruïnes van Angkor Wat. En zie de fraai geschilderde landschappen als je door een busraam naar buiten kijkt. Cambodja spreekt tot de verbeelding.


Een fenomeen waar je minder vaak van hoort zijn de Pyjama-party’s. Kennelijk alleen voor dames bestemt. Al in de vroege voormiddag gaan de pyjama’s aan om vervolgens de scooter te pakken en naar een feestje te gaan. Het lijkt wel of de pyjama een nationale klederdracht is. Dames van jong tot oud maken zich op voor de kleurrijkste pyjama-party’s. Tenminste dat denk ik. De feesten zelf heb ik niet kunnen vinden.


Je weet dat je in Cambodja bent als je (tenminste) drie dames in pyjama op een scooter ziet.


In India zie je regelmatig dat toeristen zich hullen in de traditionele Sari of andere typische Indiase kleding. Vraag me niet waarom, want thuis gaat het de kast in. In Cambodja zie je geen enkele toerist de plaatselijke bevolking kopiëren en een pyjama dragen. Geloof me, ik heb geprobeerd een Française en een Zweedse dame over te halen dit wel te doen. De Française ging het beslist niet doen, de Zweedse schone twijfelde tenminste. Terwijl thuis, dat weet ik bijna zeker, wel de pyjama wordt gedragen.


Ik ben voorstander van de pyjama. Dat mag duidelijk zijn. Het is licht en luchtig wat in de tropen goed uit komt. Daarnaast zijn er nog wel een paar redenen te bedenken.