Huis in Sumba met bruidspaar

Een dak met een dak erop.


Sumba is een van de vele Indonesische eilanden. Weinig bekend, weinig toeristen. Een aanrader. Opmerkelijk is de stijl van de huizen in een traditioneel dorp op Sumba. Huizen met een dak erop en daarop als het ware nog een dak. Dubbel onder de pannen zeg maar, hoewel het dak van stro is.


Vanaf Denpasar (Bali) vliegt Merpati airlines op Sumba. Dat wil zeggen als Merpati zin heeft om te vliegen. Merpati is een eigenaardige maatschappij. Ze vliegen wanneer ze willen – of niet. Vandaar hun lijflied: It’s Merpati and I’ll fly if I want to. Een oude Fokker heeft me er gebracht. Op tijd zelfs!


Zo liep ik ‘s avonds door de straten van Waingapu, de grootste plaats van Sumba. Nabij klonk luide muziek. Wat bleek? Een Sumbaanse vrijgezellenavond. Als altijd ben ik wel in voor een feestje en werd (als toeristenattractie) uitgenodigd. De dag erop was de bruiloft waar ik als eregast werd ontvangen.


Om me nuttig te maken mijn oude vak als (bruids)fotograaf opgepakt…