Kadavers voor de Condor

De Colca Canyon is een vallei van ruim 3.200 meter diep. Deze kloof is te bereiken na 5 bus-uren van Arequipa. Het is twee keer zo diep als de Grand Canyon en zeer spectaculair qua vergezichten. Bovendien is het één van de mooiste en geliefste wandelgebieden in Peru. Niet alleen vanwege de prachtige natuur. De Colca Canyon heeft namelijk een tweede belangrijk troef: de machtige Andescondor.

Andescondor

Andescondor in vrije vlucht over de Colca Canyon


De Andescondor is een majestueuze zweefvlieger met een spanwijdte van bijna 3,5 meter. De Condor is een aaseter en de grootste vliegende vogel ter wereld. Toeristen komen en masse naar de Colca Canyon om deze machtige zwever te spotten.

Cruz del Condor is een plek waar deze vogels al decennia lang op de rotsen rusten en nesten. Het is dè plek om condors te spotten. Twaalf jaar geleden, toen ik voor het eerst hier kwam, was Cruz del Condor niet meer dan een markeringsteen langs de weg vanwaar je diepte van het vallei inkeek. Destijds zag ik de Condors ver weg op een rots zitten. Tenminste, dat wil ik geloven.

Nu is deze zelfde plek uitgebouwd tot een kermis met souvenirkraampjes en twee grote parkeerplaatsen voor de toerbussen. Nu geen Condor gezien, niet op Cruz del Condor. Geheel onverwacht heb ik er meerdere zien zweven bij Cabanacondo. Cabanacondo is het nabijgelegen stoffig plaatsje vanwaar je wandelingen naar de Canyon kan ondernemen.

Het leven in Cabanaconde is in twaalf jaar niet veel veranderd hoewel er nu meer en betere hotels zijn voor de gringo. De economie draait hier voor een belangrijk deel op het toerisme. Er wordt gefluisterd dat in de buurt van Cruz del Condor regelmatig kadavers van koeien worden neergelegd om te voorkomen dat Condors hun vleugels uitslaan en de wijde wereld intrekken.

Zo is iedereen blij: de Condor hoeft niet te zoeken naar voedsel, de toerist kan zijn plaatjes schieten en de souvenirverkoopster kan haar waren slijten. Ik begrijp het helemaal. Het was prachtig. Ook de trek in de Canyon. Maar… het gefluister had ik liever niet gehoord.
 

Wandelen in de Colca Canyon 
Richard en Silvie in de Colca Canyon 
Uitzicht op de oase in de Colca Canyon